Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/brianbressendorff.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5753
Kære Landbrug og industri: medicin skal bruges til at helbrede mennesker. | Brian Bressendorff

I 2015 blev det konkluderet, i et britisk studie, at der i år 2050 vil være flere mennesker der dør af antibiotikaresistens end vi har mennesker der dør af kræft i disse år. Vi har efterhånden diskuteret resistens mange gange og over mange år, men der er stadig ikke skredet til handling. Det er på tide at vi siger det klart og tydeligt: Antibiotika er til mennesker og anden brug skal fjernes.

Nu skal vi igen diskutere resistens. Denne gang handler det bare om svampeinfektioner og bekæmpelsen heraf. Men formatet kender vi efterhånden fra sager om MRSA, antibiotika resistens og spor af pesticider i fødevarer og drikkevand. Vi kender sagernes kronologi. Vi får historierne om de mennesker der allerede er ramt, tal på hvor mange der bliver ramt af resistens, og ikke mindst beviser på at problemet er stigende. Men af en eller anden grund sidder man også med en fornemmelse af, at vi heller ikke denne gang kommer fra bekymring til handling.

Vi skal komme fra bekymring til handling, for det handler helt enkelt om menneskeliv. Ifølge Verdens Sundhedsorganisation, WHO, dør der årligt på verdensplan, 700.000 mennesker af resistente infektioner. Der findes studier der viser at problemet vil stige til at blive en større dræber end de tal vi på nuværende tidspunkt oplever med kræft, hvor der på verdensplan dør cirka 8 millioner mennesker.

Vi har altså at gøre med et galoperende problem, som skal løses. En af de store syndere er desværre landbruget. Der er brugt så meget antibiotika og pesticider at der skabes resistente bakterier i landbruget. Bakterier som gør at vi, i stadig mindre grad, kan bruge antibiotika til at helbrede sygdomme. Og nu kommer turen til svampeinfektioner. Problemet er for længst vokset os over hovedet, men derfor skal der også handles nu. Det bør betyde at der indføres nogle førsteretsprincipper. Mennesker og vores sundhed må stå over landbruget og industrien. Derfor skal antibiotika, der minder om produkter der bruges til mennesker, ikke kunne benyttes af landbrug og industri. Det samme gør sig gældende med svampemidler.  Selvom der stadig er flere ting der skal undersøges, bør vi forbyde brugen af disse svampemidler indtil vi ved mere om sammenhængen. Lige nu sidestiller vi eksport og økonomi med menneskeliv og sundhed. Helt ærligt, det kan vi ikke tillade os.

Share This