Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/brianbressendorff.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5753
Alle skal kunne stole på vores drikkevand | Brian Bressendorff

De seneste fund af pesticider i vores drikkevand og for høje nitrat niveauer, bør få vores alarmklokker til at ringe meget højt. Højt nok til,at vi også kigger mere skeptisk på de pesticider,vi bruger i dag.

Jeg indrømmer det blankt. Jeg føler mig ikke tryg ved, at jeg selv, min familie eller nogen andre indtager for mange gifte igennem fødevarer, legetøj, dampe fra møbler og lignende. Det betyder dog langt fra, at jeg kun køber økologisk, kun køber møbler med korrekte mærkninger eller konsekvent afviser legetøj til min datter, som ikke er hundrede procent fri for alle dårlige stoffer. Jeg har en konsekvent tro på, at jeg lever i et land, hvor vi passer godt på hinanden, og hvor der er sat strenge grænser for, hvor store mænger gift forskellige produkter må indeholde. Jeg stoler på, at de produkter jeg går ud og køber er sikre, også selvom jeg ved, at det ikke altid er tilfældet. Men sådan burde det være. Der findes utallige historier på grænseværdier, der muligvis er sat for højt og produkter med farlige kemiske stoffer. Men jeg kan jo i det mindste stole på mit drikkevand. Eller kan jeg?

For nu kommer der igen dårlige historier om drikkevandet. Først om pesticidet desphenyl-chloridazon, som er blevet målt i mængder over den fastsatte grænseværdi, flere steder i landet. Derefter om for højt indhold af nitrat i målinger flere steder i landet. Det bliver beskrevet som ”en regulær katastrofe for vandforsyningen”, og det sætter tankerne i gang i mange husstande om sikkerheden for, at vi har ”rent” drikkevand.

Det er forståeligt. Det er en ubehagelig fornemmelse man får, når der skabes tvivl om sikkerheden og renheden af vores drikkevand. Og det skal der selvfølgelig ikke. Men vi skal huske på at der faktisk er en form for succeshistorie i dette. F.eks. når det kommer til pesticidet desphenyl-chloridazon. Det pågældende pesticid blev forbudt i 1996, og vi har sat en politisk grænseværdi, som er markant strengere, end det der ville være den sundhedsfaglige grænseværdi. Det betyder altså, at selv når målinger ligger over grænseværdien, så ligger de langt under en grænse for at være sundhedsskadelige. I tillæg blandes vandet med renere vand, så vi kommer under grænseværdien, inden vandet sendes ud til forbrugeren. Man kan altså føle sig ganske sikker, når man indtager sit vand. Lærdommen her er i stedet, at pesticider er så længe i vores system, at vi har behov for strenge krav, at grænseværdimålinger er vigtige hele tiden, og at kampen mod gift skal tages meget seriøst.

Når vi ved at fremtidens klimaændringer fører til øget nedbørsmængder, som fører til mere afvaskning af sprøjtemidler. Så bør vi også tænke over, at vi skal være endnu strengere i vores grænser, for de pesticider vi bruger i dag. Vi kan ikke på nogen måde risikere, at vi om fem år finder ud af, at et pesticid havde store sundhedsskadelige effekter, og at vi nu bare venter på at pesticidet rammer vores drikkevand. Det kræver, at vi sætter endnu strengere krav til brugen af pesticider i Landbruget. Det kræver, at alle vandværker måler på alle de pesticider, som kan komme i nærheden af vores vand. Det kræver, at vi sætter politiske grænseværdier som ligger langt under det sundhedsskadelige niveau, så vi ikke bare er inden for rammen af sikkerhed, men kan garantere at vores vand er helt rent og på ingen måde sundhedsskadeligt. Vi har tidligere sat grænseværdier, som har givet os noget af verdens bedste vand. Skulle vi ikke fortsætte den vej og tage endnu et kritisk blik, på de pesticider vi bruger i dag ogfjerne brugen af de pesticider, som stadig skaber tvivl om sundhedsskadelige effekter.

Share This